Ik zie, ik zie...

Tijdens lange autoritten houdt een dergelijk raadselspelletje kinderen wel even zoet. Meestal duurt het niet lang alvorens ze het geviseerde object raden. Soms duurt het iets langer. Eén ding is zeker: oefening baart kunst! 

 

Wat zie jij bij onderstaande afbeelding? Iets om bang voor te zijn, om van weg te lopen of zo vlug mogelijk uit de weg te ruimen? Dat kan, zeker als je het niet zo hebt voor van die potige beestjes en opgevoed bent met de gedachte: „Help! Een spin!" 

 

Of zie je, net als ik, ook een prachtig geweven web, een levend wezen druk in de weer, een wonder van de schepping? Niets om bang voor te zijn en nog minder om uit de weg te ruimen. Het zou toch zonde zijn om zovele uren van puik werk met één handomdraai teniet te doen. Of niet soms?

 

Soms volstaat het iets te langer te kijken en niet de spin, of om het even welk ander object dat je schrik aanjaagt, uit de weg te ruimen, maar wel het web van vastgeroeste en angstige gedachten waarin je vastloopt, die je van alles (proberen) wijs (te) maken en je de kans ontnemen om verder te kijken en meer te zien.

 

Door anders te kijken naar hetzelfde word je de bouwer van je eigen mooie web of leven. Dus wanneer er nog eens een spin op je pad komt, kijk dan eerst even en beslis dan wat je ermee doet. Wedden dat de wereld er mooier gaat uitzien en dat je het potige beestje gewoon laat zitten? Een spin is helemaal niets om bang voor te zijn... Laat je niet van de wijs brengen.   

 

„Ra ra ra, ik zie wat jij niet ziet..."

En wat zie jij?

 


«   »