Het is krokusvakantie, maar in tegenstelling tot andere jaren, zijn er in deze coronatijd weinig tot geen activiteiten gepland. Gelukkig zijn de kinderen inmiddels wat ouder en trekken ze al aardig hun plan. Bij momenten sta ik er zelfs versteld van hoe creatief ze zijn.
„En, wat heb je vandaag gedaan?”, vraag ik aan de kinderen wanneer ik thuiskom van het werk. Dochterlief is blijkbaar gaan wandelen met een vriendin. „En jij?”, vraag ik onze zoon. „Ik? Gewoon… ik heb vandaag geleefd… zoals anders.”
„Dat is goed”, reageer ik spontaan.
Geleefd! Het klinkt inderdaad heel gewoon en toch is het bijzonder. In een tijd waarin veel minder te DOEN is dan gebruikelijk, worden we uitgedaagd om meer te ZIJN. Om niets te doen en dat zijn we verre van ‘gewoon’. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat geregeld niets doen goed is voor ons brein. Meer nog, het zou zelfs onze creativiteit en dus ook onze productiviteit bevorderen. Ontstaan de beste ideeën immers niet vaak vanuit rust?
Ik neem me voor het uit te testen. Neen, niet om te experimenteren met niets doen. Dat DOE ik al geregeld… Om meer te ZIJN dan? Zeker en vast!. Maar ik ben vooral benieuwd hoe mensen zouden reageren wanneer ik de eerstvolgende keer wanneer iemand me vraagt „En, wat heb je vandaag gedaan?” zou antwoorden met „Gewoon! Geleefd!”
Wat is er immers mis met gewoonweg leven? Niets eigenlijk, want zonder LEVEN kunnen we niets DOEN. Zonder LEVEN zouden we er zelfs niet eens ZIJN. Dus ‘doen of zijn?’ Geef mij dan toch maar ZIJN. Dan zien we nog wel wat we DOEN…