Passiebloem

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 20:03

„Wat doet die hier?", vraagt de tuinman met de snoeischaar in zijn handen. Met zijn vinger wijst hij naar een groen slingerende klimplant. „Die hebben wij hier toch helemaal niet geplant?", zegt hij verbaasd, terwijl hij zijn collega wenkt. ”Dat klopt! En toch bloeit hier een passiebloem!" Samen bestuderen ze de plant. Even is het stil. „De natuur zit vol met wonderen", reageer ik enthousiast. Waarop beiden me verwonderd aankijken, bijna onopvallend knikken en vervolgens terug aan de slag gaan.

 

Even later komt een van de tuinmannen naar binnen met een van de bloemen. Nieuwsgierig als ik ben, ga ik op zoek naar de betekenis van een passiebloem. Behalve een kalmerende werking, in bijvoorbeeld thee, wordt de 'passiflora incarnata' geassocieerd met het lijdensverhaal van Jezus, zo vind ik op het internet. Een bloem met een spirituele betekenis dus? „Die moet ik koesteren", denk ik bij mezelf, waarna ik haar in een vaasje plaats bij een spreuk die al enkele maanden op de kast in de woonkamer prijkt: „Herinner je gisteren. Droom van morgen, maar leef vandaag."

 

„Leef vandaag." Het doet me denken aan Jezus' wijze raad: „Let eens op de vogels in de lucht: ze zaaien niet en maaien niet en verzamelen niet in schuren, maar uw hemelse Vader voedt ze. Zijt gij dan niet veel meer dan zij?  Trouwens, wie van u is in staat met al zijn tobben aan zijn levensweg een el toe te voegen?  En wat maakt gij u zorgen over kleding? Kijkt naar de leliën in het veld: hoe ze groeien. Ze arbeiden noch spinnen." (Matteüs 6, 26-28)

 

De tuinmannen zijn inmiddels al lang vertrokken en van mijn gefilosofeer hebben ze geen weet. Dat hoeft ook niet. Het mooie aan wonderen is dat ze onvoorspelbaar zijn, zoals een passiebloem die opduikt op een plek waar je haar niet verwacht en je eraan herinnert dat er elke dag opnieuw voor je gezorgd wordt. Alsook dat je elke dag opnieuw mag leven voor en vanuit je passie. Is er een grotere vreugde?

 

En zeggen dat ik tegen het snoeien, en vooral tegen de afval als gevolg ervan, eigenlijk een beetje had opgezien... 

Tja, voor schoonheid moet je soms iets over hebben zeker? En voor je passie ook... 

 


«   »